از سراسر وب
آذربایجان شرقی

مسجد جامع تبریز، نماینده ی معماری اسلامی و ایرانی در جهان!

تبریز یکی از زیباترین شهرهای ایران است که جاذبه های گردشگری مختلفی دارد. برخی از این جاذبه ها بسیار تاریخی و قدیمی هستند و برخی دیگر مناظر مدرن و جذابی هستند اما نکته ای که در مورد این شهر وجود دارد و جالب این است که ؛ همه این جاذبه ها در کنار هم مکمل یکدیگر هستند تا این شهر زیباتر شود. امروز می خواهیم یکی از جاذبه های تاریخی این شهر به نام مسجد جامع تبریز (مسجد جامع تبریز) را که مربوط به دوره سلجوقیان است ، کشف کنیم. سپس با ما همراه باشید تا مسجد جامع تبریز را به شما معرفی کنیم.

درباره ی مسجد جامع تبریز

اگر می خواهیم مسجد جامع تبریز را از نظر غنای تاریخی به شما معرفی کنیم ، باید توصیف کنیم که مسجد جامع یک بنای کاملاً تاریخی است که در زمان سلجوقیان در ایران و در شهر تبریز ساخته شده است. یکی از ویژگی های جالب توجه این مسجد بسیار بزرگ و معروف تبریز این است که موقعیت و موقعیت جغرافیایی آن در این شهر به حدی است که از هر طرف توسط بازار بزرگ تبریز محاصره شده است. در حال حاضر بنای بسیار قدیمی که به عنوان قدیمی ترین مسجد جامع شهر در این شهر وجود دارد یکی از بناهای تاریخی دیار شهریاران است که در فهرست آثار تاریخی و ملی کشور به ثبت رسیده و یکی از بناهای تاریخی است به نام سازمان میراث فرهنگی و گردشگری. .

همانطور که گفتیم ، تبریز شهری بسیار جذاب است و نمی توان در سفر به آن از چشم اندازهای آن چشم پوشی کرد. بنابراین ، اگر اکنون مسافر این شهر هستید یا در آینده به آن سفر خواهید کرد ، خوب است با 10 جاذبه دیدنی تبریز آشنا شوید و از آنها دیدن کنید.

مختصری درباره ی مسجد جامع تبریز

این مسجد در دوره سلجوقیان ساخته شده است

در سال 1310 به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است

این مسجد دارای دو ورودی در شمال و جنوب است

مسجد جامع تبریز یکی از نمونه های کامل معماری اصیل مسجد به سبک ایرانی است

تختخوابهای مسجد تاریخی تبریز در نوع خود بسیار خاص هستند

نام های دیگر این مسجد شامل مسجد جمعه یا مسجد جامع کبیری است

درباره ی مسجد جامع تبریز بیشتر بدانید
مروری بر تاریخچه ی مسجد تاریخی تبریز

مروری بر تاریخچه ی مسجد تاریخی تبریز

این مسجد تاریخی و مشهور با نام های دیگری مانند مسجد جامع یا مسجد جمعه نیز شناخته می شود. در حقیقت در بیان حقایق تاریخی درباره این مسجد تاریخی محدودیت هایی برای ما وجود دارد و دلیل آن زمین لرزه ای است که در سال 1193 هجری شمسی به تبریز آمد و باعث تخریب بنای اصلی و تاریخی این بنا شد. با توجه به بازسازی ها و مرمت هایی که به ویژه در دوره قاجار انجام شده است ، می توان گفت که درصد بالایی از آنچه ابتدا آن نمازخانه تبریز و بعداً مسجد جامع شهر نامیده می شد دیگر وجود ندارد ، اما با این وجود آنچه بسیار واضح است این است که مسجد در قرن پنجم هجری ساخته شده است و نمونه ای بسیار زیبا و کامل از معماری ایرانی و اسلامی است. نام این مسجد در کتابهای مختلف از جمله مرزبان نامه ، اولاد الاثر یا وقف نامه حاج طالب خان خان تبریزی ذکر شده است و حتی در یکی از این کتابها به عنوان مسجد جامع تبریز ذکر شده است. برای اقامت در تبریز به صفحه رزرو هتل در تبریز بروید.

ویژگی های معماری مسجد جامع تبریز

در طول دوره های مختلف تاریخی ، این مسجد بنیانگذاران مختلفی داشته است که مشهورترین آنها این حاج محمد باقر کلکته بود که بسیاری از بازسازی ها و مرمت های این بنا را انجام داد و یک سالن و کتابخانه به مسجد افزود. مورخان و صاحب نظران می گویند در این دوره مسجدی که به آن لقب عظیم الشان داده شده ، دستخوش تغییرات زیادی شده است. اگر از ما بپرسید چه چیزی به این مسجد اعتبار و اعتبار تاریخی می بخشد. مطمئناً پاسخ ما ستون های بسیار ضخیم و گسترده مسجد است ، زیرا این پایه های گسترده ، گواه معتبر و روشنی از تاریخ پربار و تاریخ بسیار طولانی این مسجد در ایران دارند. امروزه این مسجد یکی از بناهای تاریخی است که به ویژه به عنوان نماینده انواع مساجد ایران معرفی می شود.

ویژگی گچبری های مسجد جامع تبریز چیست؟

ویژگی های معماری مسجد جامع تبریز

مسجد جامع تبریز در دوره ای از تاریخ ایران ساخته شد که سلجوقیان آن را اداره می کردند و بنابراین با سبک و سیاق خاص آن زمان ساخته شد که ترکیبی از معماری سنتی ایران و معماری سبک اسلامی بود. متأسفانه ، هیچ سند خاصی وجود ندارد که بتواند براساس آن به شما بگوییم مسجد جامع در این روز و سال ساخته شده است ، اما ما می توانیم با اطمینان به شما بگوییم که ساخت این مسجد قبل از استفاده فعلی آن است. ، نمازخانه ای بود که تبریز جامع خوانده می شد. آنچه اکنون از مسجد جامع می بینید محوطه ای مستطیل شکل است که از آجر و گچ ساخته شده است. این مسجد در قسمت های شمالی و جنوبی خود دارای دو درب ورودی است که امکان تردد از هر دو را فراهم می کند. درب شمالی مسجد به حیاط باز می شود و درب جنوبی به کوچه کنار مسجد منتهی می شود.

پرسش و پاسخ های متداول درباره ی مسجد جامع تبریز

اگر می خواهید از جنوب وارد مسجد شوید ، بدانید که به محض ورود ، وارد مسجد الچاق می شوید که به مسجد زمستان معروف است و پس از آن وارد حیاط اصلی مسجد جامع خواهید شد. طول ساختمان اصلی مسجد از جنوب به شمال 62 متر است. در داخل این بنا ، فضای میانی وجود دارد که دارای یک طاق بسیار بزرگ است که عرض آن 15 متر است. در مورد طول مسجد باید بگوییم که به دو قسمت مختلف تقسیم شده است که قسمت شمالی آن 28 متر طول و عرض کمی دارد و در عوض قسمت جنوبی آن 32 متر طول دارد.

معرفی مسجد جامع تبریز که دارای معماری اسلامی و ایرانی می‌باشد

آخرین مکانی که می توان در سالن مسجد جامع تبریز به آن دسترسی پیدا کرد ، یک محراب بسیار ساده و البته مارپیچی است که از سنگ مرمر سفید ساخته شده است. به نظر می رسد در ساخت این محراب از سبک معماری دوره صفویه استفاده شده است. یکی از جنبه های مسجد که بسیار چشمگیرتر از قسمت های دیگر است ، ستون های آن است که به وفور در داخل مسجد دیده می شود. این ستون ها قطر زیادی دارند که این امر به دلیل استفاده از آجرهای بزرگ در ساخت آن است. در مسجد تاریخی تبریز 5 طاقی وجود دارد که در همه قسمت ها به جز قسمت شمالی قرار دارد. در مورد این طاق ها نظریه ای بسیار قوی و سرراست وجود دارد که می گوید این طاق ها در زمان قاجارها به این مسجد اضافه شده اند.

معماری مسجد جامع تبریز به چه صورتی است؟

به طور کلی عاملی که امروزه مسجد جامع تبریز را به یکی از برجسته ترین و ستودنی ترین بناها به سبک معماری اسلامی و ایرانی تبدیل کرده این است که این مسجد در عین سادگی ، در نهایت زیبا و جذاب است. این به خودی خود بسیار جذاب است ، در حالی که به راحتی می توان گفت که نمونه ای مانند این مسجد را در هیچ کجای دنیا ، به ویژه در زمینه کنده کاری و کاشی کاری ، نمی توانید پیدا کنید. درباره محراب این مسجد باید بدانید که در بالای فضای طاق کتیبه ای وجود دارد که به خط کوفی نوشته شده و مربوط به دوره حکومت مغول است.

آشنایی با تاریخچه مسجد جامع تبریز

البته از زمان اولین ساخت این بنا تغییرات زیادی دیده شده است اما به جرات می توان گفت که نتیجه تغییرات هنری استادان بزرگ به بنایی بسیار تاریخی و زیبا تبدیل شده است. نمازخانه که قبلاً دارای مقام مسجد بود ، فقط یک ایوان داشت و در دوره های مختلف و با گسترش آن ، ایوان دیگری به آن افزوده شد. امروزه کارشناسان معماری در مورد ویژگی های معماری این بنا می گویند کسانی که برای اولین بار نقشه مسجد جامع تبریز را پی ریزی کرده اند ، نگاهی به اصول ساخت و ساز در منطقه فیروزآباد در استان فارس انداخته و از آن الگو گرفته اند. یکی از ویژگی های خاص مسجد تاریخی تبریز این است که می توان آن را نماینده کاملی از طراحی معماری مساجد ایران دانست!

ویژگی متمایز مسجد جامع تبریز نسبت به دیگر جاذبه های شهر تبریز چیست؟

ویژگی گچبری های مسجد جامع تبریز چیست؟

یکی از شاخص ترین ویژگی ها از نظر غنای بصری و معماری در مسجد جامع تبریز این است که تختخواب های این بنا بسیار قابل توجه و تاریخی هستند. این بسترها رنگی بوده و زمان تشکیل آنها به دوره ایلخانیان و سلجوقیان برمی گردد. البته لازم به ذکر است که این تختخوابها به دلیل زلزله ای که در سال 1193 به دلیل تعمیر و بازسازی محراب و شبستان رخ داد ، تا حدی پنهان شده بودند ، اما این روزها بازسازی و بازسازی این مسجد به پایان رسیده است و این کاملاً قابل مشاهده هستند

بزرگ ترین بازسازی که در مسجد جامع تبریز صورت گرفته در چه زمانی بوده است؟

ویژگی سنگ نوشته های مسجد جامع تبریز

در مسجد تاریخی تبریز ، مانند بسیاری دیگر از مساجد تاریخی و باستانی ایران ، تعدادی کتیبه و کتیبه تاریخی وجود دارد که پس از کشف آنها ؛ در قسمت غربی طاق مرکزی و بالای درب قسمت شمالی مسجد واقع شده است. یکی از کتیبه ها از سنگ مرمر ساخته شده و داستانی از رویای شاه تهامسی صفوی بر روی آن حک شده است!

در نوشته های این کتیبه آمده است که این پادشاه صفوی ر Imamیای امام زمان (عج) را دیده و امام غایب از این پادشاه دعوت می کند تا مالیات مردم را جمع کند و نسبت به آنها مهربان و بخشنده باشد. در کتیبه دوم نیز به دستور شاه سلطان حسین صفوی برای دستور تعطیلی قمارخانه ها اشاره شده ، شاهدانه به بیگلربیگی آذربایجانی و رستم خان سالار سپه داده و از آنها خواسته تا همه متخلفان را شلاق بزنند. همچنین در قسمت دیگری از این کتیبه ، آماده شده است که این پادشاه برای انجام فعالیتهایی مانند: برای جلوگیری از اختلاف و فساد ، گرگ ، کبوتر ، گاو نر و قوچ بازی نکنید.

ویژگی سنگ نوشته های مسجد جامع تبریز

پرسش و پاسخ های متداول درباره ی مسجد جامع تبریز

+ چه مراکزی در اطراف مسجد جامع تبریز وجود دارد؟

– اطراف این مسجد ؛ مسجد میرزارا اسماعیل اسماعیل خاله اوغلی ، مدرسه طالبیه ، مسجد حجت الاسلام واقع شده است.

+ ساخت این مسجد به چه دوره ای برمی گردد؟

– با توجه به فراز و نشیب های تاریخی رخ داده ، تاریخ دقیقی را نمی توان بیان کرد ، اما آنچه کاملاً روشن است این مسجد در دوره سلجوقیان و حدود قرن های 5 و 6 هجری ساخته شده است.

بعد از بازدید از مسجد جامع تبریز، به چه جاذبه هایی در اطراف آن می توانیم برویم؟

+ ویژگی بارز این بنای تاریخی در مقایسه با سایر جاذبه های تبریز چیست؟

_ هر بنای تاریخی از ارزش بالایی برخوردار است و ویژگی خاص و منحصر به فرد خود را دارد ، اما این بنا در عین اینکه بسیار ساده است ، اما در عین حال دارای تزئینات و ظرافت در شکل معماری خود ، به ویژه در تخت ها و ستون های مسجد است ، که آن را از هر ساختمان دیگری متفاوت می کند.

+ چه زمانی بزرگترین بازسازی در این مسجد انجام شد؟

بزرگترین بازسازی و تغییراتی که در مسجد بزرگ و تاریخی تبریز رخ داد مربوط به سال 1193 بود ، زمانی که زمین لرزه ای بسیار بزرگ شهر تبریز را لرزاند و پس از آن ، بازسازی هایی که انجام شد ، شبستان و محراب بسیار را تحت تأثیر قرار داد. این مسجد .

+ بعد از بازدید از این مسجد ، چه جاذبه های دیگری را می توانیم بگردیم؟

_ از جمله جاذبه هایی که در اطراف شما هستند و بازدید از آن را به شما پیشنهاد می کنیم ، بازار تبریز ، ارگ تبریز ، مسجد کبود و بسیاری از جاذبه های دیگری را که در اطراف خود خواهید دید معرفی خواهیم کرد.

آیا تا به حال به تبریز سفر کرده اید؟ اگر به این شهر و مسجد بزرگ و تاریخی آن سفر کرده اید ، نظر خود را با ما و دیگر خوانندگان مجله در میان بگذارید!

ارزیابی

آیا از این مطلب رضایت داشتید؟

امتیاز کاربر: 4.35 ( 1 نتایج)

خواندنی های روز
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 − چهار =

دکمه بازگشت به بالا