از سراسر وب
آذربایجان شرقی

قبرستان پینه شلوار در تبریز، مکانی تاریخی و عجیب!

امروز می خواهیم برای بازدید از ایران و شناخت این مرز و بوم به تبریز برویم و یکی از تاریخی ترین قبرستان های این شهر یعنی گورستان سنگفرش تبریز را بررسی کنیم. این گورستان که بعضاً به آن دهکده ای گفته می شود با گذشت زمان مورد غارت و غارت قرار گرفته است اما هنوز هم مرتفع و ارزشمند است.

روستای شادباش مشایخ

شهر تبریز یکی از آن شهرهایی است که هر کجا بروید می توانید یک بنای تاریخی یا حتی یک منطقه تاریخی بزرگ را ببینید. قبرستان خوشنویسی تبریز نیز یکی از جاذبه های فراوان این شهر است. در مقدمه ذکر کردیم که این روستا نام دیگری دارد. نام دیگر این قبرستان روستای محل استقرار آن است ، یعنی شادباش شیخ که در حوالی شهر تبریز واقع شده است. اگر در سفر به تبریز به پارک الی گل رفته اید ، بدانید و آگاه باشید که در فاصله 3 یا 4 کیلومتری ، یک دهکده قدیمی و تاریخی وجود دارد که در آن قبرستانی با قدمت طولانی وجود دارد.

بررسی قبرستان پینه شلوار تبریز از نظر تاریخی

بیشتر ساکنان تبریز و به ویژه آنهایی که پیرتر به حساب می آیند ، همگی داستان جالبی در مورد این روستا و گورستان آن دارند. اما در هر صورت کسانی هستند که فقط نام این روستا را شنیده اند و از وجود گورستان در آن اطلاع چندانی ندارند!

قدیمی ها در مورد قبرستان شلوار کاج تبریز نقل قول کرده اند که قدیمی ترین قبرستان تبریز در این روستاست. حتی در مورد این روستا گفته می شود که در زمان های بسیار قدیم مردم به امید یافتن گنجینه های معروف در گورستان ها در این منطقه جستجو و کاوش می کردند و خاک این قبرستان را کاملاً برعکس می کردند و تخریب می کردند. آنها مورد حمله و سرقت زیادی قرار گرفته اند. اما هنوز نمادها و بقایای تاریخی زیادی در این قبرستان وجود دارد تا کاملاً متمایز شود. برای سفر به تبریز و اینکه چه باید و نبایدهای شماست ، می توانید راهنمای سفر به تبریز را مطالعه کنید.

روستای شادباش مشایخ

گذشته از این ، گورستان Pineh Shalvar در تبریز که به آن Pineh Shalvar نیز گفته می شود ، در قسمت جنوب شرقی تبریز و در شرق روستایی به نام Shadbash Mashayekh واقع شده است که نام دیگر این sota است. قبرستان شاد آباد شیخ یا به عبارت دیگر کفشدوزک یکی از گورستان های قدیمی و تاریخی تبریز است که قدمت آن به دوران قبل از اسلام باز می گردد.

با بازدید از این قبرستان ، سنگهایی را مشاهده خواهید کرد که مانند سنگهای برجسته شده قبرستان خالد نبی هیچگونه کتیبه یا کتیبه ای در آن وجود ندارد. به یاد داشته باشید که در ابتدای ورود به این منطقه تاریخی ، در مورد گورستان و افسانه های اطراف آن ، قطعاً اهالی روستا توضیحاتی را در مورد گردشگران و شما ارائه می دهند. درباره این قبرستان گفته شده است كه برخی از بزرگان ، عرفا و حاكمان قرن 7 ، 8 و 9 هجری قمری كه در تبریز می زیستند ، در این قبرستان دفن شده اند.

ورودی

شما باید در مورد این دهکده بدانید که در حال حاضر کسی به جز بومیان آنجا دفن نشده است. در واقع ، اهالی روستا اجازه دفن غیر از افراد بومی یا کسانی که اهل این روستا نیستند را ندارند. یکی از مواردی که باید در مورد این روستا بدانید این است که این گورستان بارها مورد حمله سارقان آثار باستانی قرار گرفته است و مردم شبانه برای حفاری قبور آمده اند و مردم محلی این موارد را گزارش کرده اند.

بررسی تاریخی گورستان کالوس تبریز

در قبرستان شلوار کاج تبریز ، از نظر تاریخی ، 3 دوره برای ساختن سنگ قبرها مشاهده می کنیم:

مقبره هایی با نمادهای زن و مرد. البته لازم است بدانید که در حال حاضر هیچ سنگ مزار با نمادهای زنانه در این قبرستان وجود ندارد و آنها غارت شده اند.

سنگ قبرهای مشابه آنها در تبریز و شهرهای دیگر مانند اهر ، مراغه ، خوی ، اردبیل و دیگر شهرهای ترک زبان دیده می شود. از نظر تاریخی ، این مقبره ها هیچ هویت واقعی ندارند. البته بجز برخی از سنگ قبرهایی که دستکاری شده اند ، بقیه الفبا روی آنها نوشته نشده است و فقط از برخی مشخصات می توان فهمید که آنها به مهاجران ارمنی در این منطقه تعلق دارند. سنگ قبرهای این دوره از خار ساخته شده و با اشکال و نمادهایی به شکل سنگ قبرهای آرامگاه مری ننه مارالان دیده می شود.

پینه شلوار تبریز

و سرانجام سنگ قبرهای اسلامی که دارای متن و تاریخ جدید هستند. سنگ قبرها کوچکتر و به خط کوفی ، جزئیات و سال مرگ و دفن آن مرحوم بر روی آنها نوشته شده است.

اگر این سه نوع سنگ قبر را از نظر تاریخی بررسی کنیم ، با شرایط بسیار جالب و قابل توجهی آشنا خواهیم شد. در این مطالعه خواهیم دید که سه نوع جمعیت در این منطقه زندگی می کنند که هیچ ارتباط فرهنگی با یکدیگر ندارند و مولفه های فرهنگی آنها هیچ ارتباطی با ما نشان نمی دهد. البته می توانیم دوره چهارمی را به این سه دوره قبلی اضافه کنیم. این دوره مختص دوره های تدفین است که در زمان معاصر توسط روستاییان انجام می شده است.

وی در مورد برخی از سنگ قبرهایی که در گورستان پینه از شلوارهای تبریز وجود دارد ، سوراخ های مربع و مستطیلی را در بالای سنگ قبرها مشاهده کرد. اهالی روستا و افراد محلی درباره این چاله ها می گویند: روستاییان برای تغذیه پرندگان در این چاله ها آب و دانه ریختند و پاداش آن به صاحب قبر می رسد.

اما براساس مشاهدات تاریخی می توان گفت که این سنگ ها به صورت سوراخ یا ماده و بیرون زده یا نر برای اتصال سنگ ها ساخته شده اند. اگر به گورستان نگاهی بیندازید ، حتی یک نماد بلند و سالم پیدا نخواهید کرد. همه آنها به نوعی شکسته و آسیب دیده اند و می توان گفت حتی یکی از این نمادها عمدی نبوده است.

درباره ی مشاهیری که در قبرستان پینه شلوار تبریز دفن شده اند

جالب است بدانید که گورها مکان خاصی ندارند و در سراسر قبرستان پراکنده هستند. البته ، یک جستجوی دقیق لازم نیست و این سنگهای منحصر به فرد را می توان به راحتی پیدا کرد. نکته جالب در مورد فرسایش این سنگ ها این است که آنها در برابر باد ، باران ، گرما و سرما قرار دارند که گذر زمان را به خوبی نشان می دهد. سنگها از نوعی سنگ خار سخت ساخته شده اند و چنین فرسایشی نشانگر قدیمی بودن این سنگها است.

سلطان اویس بن امیر شیخ حسن ، ایلکانی بزرگ ، که دومین پادشاه جلایریه است ، درباره افراد مشهوری است که در قبرستان شلوار کاج تبریز دفن شده اند. این شاهزاده جوان بعد از پدر مشهورترین امیر جلایر بود. این شخص امیری شجاع و فرهیخته ، شاعر دوست ، شاعر و عارفی بسیار حرفه ای بود. او همچنین پادشاهی عادل ، دلسوز و بسیار سخاوتمند بود. او بیشتر وقت خود را با عرفا ، بزرگان و شعرا می گذراند.

قبرستان پینه شلوار تبریز

سلطان اویس یکی از کسانی بود که عمران و آبادی را دوست داشت و برای او زحمت کشید. در سفرنامه یکی از مسافران اروپایی که به ایران سفر کرده و تبریز را دیده است ، نوشته شده است که: در شهر تبریز عمارتی بنام دولتخانه ساخته شد که نزدیک به هزاران اتاق و خانه داشت و آماده پذیرایی از مسافران بود.

متأسفانه در مورد تاریخ گورستان سنگفرش تبریز و فلسفه نمادها در آن هیچ چیز قابل قبولی یافت نشده است. درباره این گورستان اطلاعات تاریخی دقیقی در دست نیست. این مسئله تاکنون مانع از آن شده است که کارشناسان و مورخان تاریخچه دقیق و بازیابی دقیق با این گورستان بی نظیر و خاص را بازیابی کنند. برای بازدید از آن باید به صفحه رزرو هتل تبریز بروید و سپس از تبریز به گورستان پینه شلوار بروید.

امیدواریم این مقاله از مجموعه های ایرانگردی مفید بوده باشد.

ارزیابی

آیا از این مطلب راضی بودید؟ - 9.4

9.4

امتیاز کاربر: 4.75 ( 3 نتایج)

خواندنی های روز
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − سیزده =

دکمه بازگشت به بالا