از سراسر وب
فارس

باغ جهان نما شیراز

تاریخچه باغ جهانی شیراز به قرن هشتم هجری قمری برمی گردد. باغ جهان نما یکی از قدیمی ترین باغ های تاریخی شیراز است. این باغ در قدیم جزئی از کویر جعفرآباد و مصلی بوده که اکنون در نزدیکی آرامگاه حافظ شیرازی در خیابان دروازه قرآن قرار دارد.

باغ جهان نما شیراز کجاست؟

باغ جهان نما و اطراف دشت در زمان سلسله آل مظفر و آل اینجو و قبل از حمله تیمور گورکانی به شیراز بسیار سرسبز و آباد بوده که حتی شاعر فرزانه حافظ شیرازی نیز در اشعار خود بیان کرده است. باغ جهان نمای شیراز در کتاب عجایب جهان ابن عربشاه زینت جهان نیز نامیده شده است.

در زمان سلطنت تیمور گورکانی در شیراز، باغ جهان نما برای او اهمیت زیادی داشت، به طوری که در سرزمین اصلی خود در اطراف سمرقند، باغی شبیه به باغ جهان نما و به همین نام ساخت. در زمان صفویه این باغ ارزشمند و سرسبز بوده است، به همین دلیل شاردن وقتی به شیراز سفر کرد و این باغ را دید، در مورد آن نوشت: دروازه قرآن به خیابانی باریک منتهی می شود. در دو طرف خیابان باغ هایی با طاق های نیمه گنبدی وجود دارد که بالای هر کدام آلاچیق است. تقارن درهای دو طرف مقابل باغ جلوه خاصی به وجود آورده است و حوضی مربع شکل با عرض زیاد در وسط خیابان قرار گرفته است.

مربع شکلی به پهنای زیاد

در دوران ناامنی ایران و پس از سلسله صفویه، باغ جهانی شیراز تقریباً ویران شد، اما طبق روایات ذکر شده، در زمان پس از اختلاف بر سر سلطنت نادرشاه افشار تا تأسیس کریم خان زند، باغ. بازسازی شده است. .

طبق روایات

باغ جهانی شیراز در سال ۱۱۸۵ هجری قمری توسط کریم خان زند حصار کشیده شد و عمارت خود را در وسط باغ بنا کرد. کریم خان زند نیز به دلیل علاقه به سرسبزی اطراف عمارت خود را درخت کاشت.

نوشته های مشابه
علاقه به سرسبزی

طراحی باغ جهانی شیراز شبیه به باغ نظر است و چهار خیابان در داخل باغ و حوض های اطراف آن دیده می شود. این باغ در دوره قاجار محل برگزاری مراسم حکومتی نیز بوده است. عمارت باغ جهان نما که از زمان کریم خان زند باقی مانده است به شکل هشت ضلعی است و شباهت زیادی به باغ دارد.

طرح باغ جهان

در حیاط داخلی عمارت، حوض از سنگ مرمر ساخته شده و دارای چهار شاه نشین است. اتاق های واقع در بین عمارت های عمارت از 2 طبقه تشکیل شده است. نمای عمارت کلاه فرنگی باغ جهان نما آجری و فاقد کاشی و نقاشی است و اگر تزئیناتی داشته باشد بر اثر گذر زمان از بین رفته است.

آدرس باغ جهان نما شیراز: چهارراه حافظیه، خیابان قرآن

عکسهای باغ جهان نما شیراز

ارزیابی

آیا از این مطلب رضایت داشتید؟

امتیاز کاربر: 4.7 ( 1 نتایج)

خواندنی های روز
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 2 =

دکمه بازگشت به بالا