از سراسر وب
گردشگری اصفهان

باغ فین کاشان، مشهورترین باغ ایرانی ثبت شده در یونسکو

معرفی باغ فین کاشان

باغ های ایرانی یکی از بهترین نمونه های معماری در سراسر جهان هستند زیرا ترکیبی از تاریخ ، معماری و طبیعت هستند و در همه آنها هوشمندانه از اصول معماری استفاده شده است. این منحصر به فرد بودن آن چنان چشمگیر است که پس از صدها سال ، هنوز از همان سبک معماری برای ساخت باغ های جدید استفاده می شود و همه نگاه ها را به خود جلب می کند. اما باغی که می خواهیم در این مقاله درباره آن صحبت کنیم باغ فشان کاشان است که باغی بسیار مشهور و معروف در کاشان است. این باغ نمونه برتر معماری باغ ایرانی است و نام آن در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

نمای اصلی باغ کاشان

همزمان با ورود شما به باغ فین کاشان ، جلوه های بی نظیر این باغ شما را مسحور می کند تا وقت خود را از دست بدهید. این باغ یکی از بهترین نمونه های باغ های ایرانی است و به همین دلیل است که در فهرست آثار تاریخی یونسکو ثبت شده است.

در داخل این درختان سر به فلک کشیده ، چشمه های کوتاه و بلند و همچنین صدای عبور آب از قلب پیاده روهای باغ همه بازدید کنندگان را با هم محاصره می کنند.

فین کاشان گردی با bestmanzare

مساحت باغ فین کاشان 33700 متر مربع است و دیوارها ، استحکامات و برجهای استوانه ای حیاط مرکزی این باغ شگفت انگیز را احاطه کرده اند تا آن را از نسل باغ قلعه های ایران جلوه دهد. ساکنان با استفاده از این دیوارها می توانند زیر پناه برج و استحکامات باغ تختخوابی ایمن پیدا کنند و به ویژه حجم ، شکل و ارتفاع آن شکوه سلطنتی را نشان می دهد.

فلسفه نامگذاری باغ فین کاشان

در گذشته نام این باغ شاه باغ بود ، به دلیل معنی کلمه شاه که بزرگ بود و همچنین به وسعت زیاد این باغ اشاره داشت. اما اکنون این باغ به فین معروف است و دلیل آن قرار گرفتن آن در منطقه فین کاشان است. کلمه باله که از کلمه fina گرفته شده است ، نام کلاههایی است که مردم این منطقه می پوشند.

زیبایی و دل انگیزی معماری کاشانی

باغ فین کاشان به دلیل اهمیت و ارزش بالایی که از لحاظ تاریخی داشت ، برای حفاظت بیشتر و بهتر از آن در سال 1314 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

معماری باغ فین کاشان

از نظر معماری ، باغ فین کاشان تمام اصول استاندارد ساخت باغ را رعایت کرده است. آنچه در این باغ بیشتر به چشم می خورد وجود آب و درخت است که در واقع عناصر زنده و جذاب این مکان هستند و به عنوان عناصر ثابت معماری توانسته اند فضای جالبی را در کنار ساختمانهای مجموعه ایجاد کنند. یکی از ارکان مهم مورد استفاده در طراحی این باغ ، حفظ تقارن بود که در آن زمان از اهمیت ویژه ای برخوردار بود ، اما به تدریج با دخالت پادشاهان حاکم این شهر ، مقدار آن کمتر و کمتر می شود. بالاترین درجه عدم تقارن در این باغ در دوره صفویه رخ داده است.

نمای اصلی ساختمان فین کاشان

دلیل استفاده از عنصر آب در باغ فین کاشان

دلیل اصلی استفاده از عنصر آب در باغ فین کاشان ایجاد آرامش از طریق تماشای آب / خنک شدن هوا در تابستان / طنین انداز موسیقی آب ، به ویژه در مناطق غیر مسکونی بود.

در این مجموعه دو استخر بسیار زیبا وجود دارد که عبارتند از:

حوض جوشکاری

یکی از استخرهای داخل این مجموعه تاریخی استخر جوشان است که بسیار حیرت انگیز نیز هست. حوض جوشکاری بسیار جذاب است و دلیل آن داشتن کف پوش است که نقشی مانند فرشهای طارج و محراب کاشان را دارد. کاشی های این استخر از رنگ طلایی و از کارهای خانواده ابی طاهر از خانواده کاشی کار کاشان است و روی لعاب کاشی ها از طلا استفاده شده است. این کاشی ها تا اوایل دوره رضاشاه در این حوضه وجود داشت اما غارتگران به نام نایبیس به این حوض حمله کرده و کاشی های آن را به سرقت بردند. بعداً افراد زیادی اقدام به بازسازی و تعمیر این حوضچه کردند ، اما هیچ یک از آنها کاری از پیش نبردند.

حوض باغ

عملکرد جالب استخر جوشکاری باغ فین کاشان

در باغ فین کاشان 160 حفره در حوضچه وجود دارد که هر کدام از آنها گلی از فرش بود. عملکرد این حفره ها این است که اگر حفره اول به عنوان یک فواره عمل کند ، حفره دوم کار مکش آب را انجام می دهد. به این ترتیب در این حوضه ها حدود 80 سوراخ چشمه و 80 سوراخ مکش وجود دارد که به داشتن ورودی و خروجی آب یکسان کمک می کند تا سرریز نشود. امروزه سرریز آب این حوض از وسط معابر باغ از طریق 3 جدول کاشی عبور می کند.

حوض دوازده چشمه

این برکه در زمان محمدشاه قاجار و همچنین همزمان با برکه جوشان و اتاق اقامتگاه سلطنتی در این باغ ساخته شده است و امروزه به حوض دوازده چشمه معروف است. در داخل این حوضچه ، آبنماهایی وجود دارد که در این حوضچه نشان دهنده ساختار ایرانی باغ و یک شاهکار معماری در گذشته های دور است ، که بدون هیچ گونه نیروی خارجی جریان عمودی برای آب درون حوضچه ایجاد می کند.

قسمتهای مختلف باغ کاشان

پدیده مصنوعی فین کاشان

حمام فین

خوب ، یکی از معروف ترین قسمت های باغ فین کاشان مربوط به دو حمامی است که در این باغ وجود دارد و به هیچ کدام از آنها فین گفته نمی شود ، اما به دلیل قرار گرفتن در باغ فین ، آنها نیز با این نام شناخته می شوند. دلیل اصلی شهرت این حمام ها ترور نخست وزیر وقت امبیر کبیر در حمام بود.

لباس های صاحبان و خدمتکاران فین

غرفه صفوی

بنای دیگری که مطمئناً شما را در باغ فین کاشان مجذوب خود خواهد کرد غرفه صفوی است که سال ساخت آن به دوره 986 هجری قمری برمی گردد. این بنای تاریخی به دستور شاه عباس و به همت آقا خضر نهاوندی ، حاکم وقت کاشان ، در مرکز باغ و روبروی دروازه باغ ساخته شده است. در گذشته این بنای تاریخی دارای 4 طبقه بوده و دو طبقه فوقانی آن به صورت آلاچیق بوده است ، اما زمین لرزه 1156 به آن آسیب جدی وارد کرده و در هنگام بازسازی فقط دو طبقه ساخته شده است. امروزه این بنا 14 متر ارتفاع دارد و مصالح به کار رفته در آن سنگ لاشه در پشت ساختمان و خشت خام در دیوارها است. پیشنهاد می کنیم حتما از داخل این بنای تاریخی و دیدنی دیدن کنید.

اتاق سلطنتی

هنر و معماری استفاده شده در فین کاشان

در این باغ اتاقی به عنوان اقامتگاه سلطنتی وجود دارد که در حدود سال 1218 میلادی به دستور محمد شاه قاجار ساخته شده است. در اطراف این ساختمان اتاق هایی به نام گوشواره وجود دارد که فضای خدمه اتاق نیز بود. به دلیل احترامی که خدمه به پادشاه قائل بودند ، مراسم از طریق درهای کناری انجام می شد و هرگز از در اصلی وارد اتاق نمی شدند. در مقابل بادگیر این اتاق و در وسط و قبل از استخر این بنا ، مراسم آن زمان انجام می شد.

چایخانه

با عبور از کنار شاه نشین ، در کنار غرفه قاجار ، ساختمان دیگری به نام چایخانه وجود دارد که در گذشته چشمه زنانه نامیده می شد. در این قسمت کلیه آب ورودی به باغ تقسیم می شود و یک سوم آب چشمه اصلی به داخل آن می ریزد و پس از تقسیم به 3 شاخه راه خود را در باغ ادامه می دهد.

نمای دیگری از ساختمان باغ

غرفه قاجار یا گلو شترمرغ فتحعلی شاهی

بنای دیگری نیز در داخل باغ فین کاشان وجود دارد که به دستور فتحعلی شاه در سال 1189 میلادی ساخته شده و به شترمرغ فتحعلی شاهی یا صوفی فتحعلی شاهی نیز معروف است. در این بنا قسمتهای مختلفی وجود دارد که عبارتند از: استخرخانه ، چهار طاقی با

حیاط پشتی کریم خانی

در بخشی از این باغ حیاط پشتی کریم خانی وجود دارد که به دستور کریم خان زند و به همت آقای سلیم آرانی در این باغ احداث شده است. این قسمت از حیاط پشتی کریم خانی نام دارد که شامل یک حیاط کوچک و اتاق های پنج در و اتاق های ساده است و سال ساخت آن به حدود سال 1141 هجری قمری برمی گردد.

رنگ پخته در آجر های باغ

موزه ملی کاشان

و آخرین بخشی که می خواهیم در باغ فین کاشان ذکر کنیم ، موزه ملی کاشان است. این موزه موسوم به موزه ملی کاشان در سال 1346 توسط مرحوم سید محمدتقی مصطفوی ، مدیرکل وقت باستان شناسی ، بر روی ویرانه های نظام الدوله ساخته شد. این موزه دارای سه بخش باستان شناسی ، مردم شناسی و صنایع دستی است. بیش از 400 قطعه از مصنوعات ، از جمله ظروف سفالی متعلق به دوره های پیش از اسلام و پس از اسلام ، از جمله اشیا برنزی و سرامیکی ، لباس ، خوشنویسی و تحریر و انواع بافت ها از هزاره هفتم قبل از میلاد تا آن در این موزه به نمایش گذاشته شده است. دوره معاصر را پوشش می دهد. اشیا of بخش باستان شناسی این موزه نیز از کاوش های انجام شده در تپه سیلک ، چغازنبیل ، حسنلو ، خوروین ، لرستان و .. بدست آمده است.

دسترسی به باغ فین کاشان

زمان بازدید: هر روز بجز تاسوعا و عاشورای حسینی ، 21 رمضان ، شهادت امام علی ، 28 صفر وفات پیامبر ، 14 خرداد ، درگذشت امام خمینی ، 25 شوال ، شهادت امام جعفر صادق

نمای باغ فین کاشان

ساعت بازدید: در شش ماه اول سال از 09:00 تا 18:30 و در شش ماه دوم سال از 09:00 تا 16:00

هزینه بازدید: برای اتباع ایرانی 2500 تومان و برای اتباع خارجی 25000 تومان

آدرس: استان اصفهان ، قسمت مرکزی شهر کاشان ، شهر کوچک فین از روستای فین ، خیابان امیرکبیر

امیدواریم این مقاله از مجموعه های ایرانگردی مفید بوده باشد.

ارزیابی

آیا از این مطلب راضی بودید؟ - 9.4

9.4

امتیاز کاربر: 4.83 ( 2 نتایج)

خواندنی های روز
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 + 12 =

دکمه بازگشت به بالا